Αμάραντος Αμαραντίδης

Metnin Türkçe versiyonu için lütfen burayı tıklayınız

Ο Αμάραντος Αμαραντίδης γεννήθηκε στη Δράμα το 1947. Ο πατέρας του, Ο Φιλάρετος Αμαραντίδης, ήταν πρόσφυγας από την Κερασούντα του Πόντου. Η μητέρα του, Δάφνη Καλογρίδου, έπαιζε πιάνο. Πολλά μέλη της οικογένειάς του ασχολήθηκαν με την τέχνη.

Ο Αμάραντος Αμαραντίδης υπήρξε μουσικοπαιδαγωγός και συγγραφέας παιδαγωγικών θεωρητικών βιβλίων. Επίσης, ήταν κλαρινετίστας και συνθέτης.

Σπούδασε κλαρινέτο στο Ωδείο Αθηνών με τον Σ. Φαραντάτο. Όμως, το εγκατέλειψε αργότερα και σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο θεωρητικά της μουσικής, στις τάξεις του Σώτου Βασιλειάδη και του Νικηφόρου Νευράκη. Το διάστημα 1977 – 1980 φοίτησε στην Ecole Normale στο Παρίσι.

Στη συνέχει, επέστρεψε στην Ελλάδα και δίδαξε σε πολλά ωδεία: στο Ορφείο, το Ελληνικό, το Εθνικό και το Κεντρικό.

Από το 1991 ήταν μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Έγραψε το κοντσέρτο για κλαρινέτο (1998), Πρελούδια και φούγκες για το Δωδεκάφθογγο μουσικό σύστημα (για πιάνο, 1989),δώδεκα σπουδές για κιθάρα (1990), 5 Δοκίμια για φλάουτο, βιόλα και κιθάρα(αφιερωμένο στον Απόλλωνα Κουσκουμβακάκη, 1990), Παραλλαγές Lully-Lulla σε δικό του Αναγεννησιακό θέμα (Musica viva 88029), Tre scherzi για κλαρινέτο και πιάνο (1991), Ποντιακοί χοροί για ορχήστρα εγχόρδων, φλάουτο, άρπα και κρουστά (1992), Παραλλαγές σε θέμα του Ν. Σκαλκώτα για σόλο βιολί (1992, μεταγραφή για πιάνο 1993), Παραλλαγές σε θέμα του Θ. Αντωνίου για πιάνο (1993), κοντσέρτο για κοντραμπάσσο (1994), καθώς και πολλά μικρά κομμάτια για όργανα σόλο.

Ένα από τα “κύκνεια άσματά” του ήταν το έργο Πόντος, το οποίο παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 31.11.1995. Δυστυχώς όμως εκτελέστηκε χωρίς την παρουσία του, καθώς ο ίδιος απεβίωσε νωρίτερα την ίδια χρονιά.

Παραθέτουμε ορισμένα από τα έργα του:

Κοντσέρτο για κοντραμπάσο και έγχορδα, 1ο μέρος

2ο μέρος

3ο μέρος

Σολίστ: Τάκης Καπογιάννης

Τέσσερις παραλλαγές σε θέμα του Ν. Σκαλκώτα

Yannis Hallecker plays Amarantos Amarantidis’ Four variations on a theme of Nikos Skalkotas

Ανδρέας Χανιώτης, Μουσικός -Απόφοιτος Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ

ΠΗΓΕΣ:

Τάκης Καλογερόπουλος, Το λεξικό της Μουσικής,εκδόσεις Γιαλλελή

Αλέκα Συμεωνίδου, Λεξικό Ελλήνων συνθετών, εκδόσεις Φίλιππος Νάκας

http://users.uoa.gr/~foulias/txtf/Amarantides_kontrabasskonzert.htm