Τιμόθεος Ξανθόπουλος (1864-1942)

Metnin Türkçe versiyonu için lütfen burayı tıklayınız

Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1864. Μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εργαζόταν ο πατέρας του ως διευθυντής της Σχολής της Χάλκης.

Σε νεαρή ηλικία σπούδασε στο Ωδείο της Βιέννης. Εκεί η εύνοια της τύχης αλληλεπέδρασε με την προσωπική του εργασία και το φυσικό του ταλέντο: έχοντας δασκάλους τους Μπρούκνερ και Χανς Σμπ απέσπασε 2 χρυσά μετάλλεια στο πιάνο και στο εκκλησιαστικό όργανο. Επιπλεόν, το δίπλωμά του έφερε την υπογραφή του Μπραμς.

Ο Τιμόθεος Ξανθόπουλος ήταν από τους πρώτους μουσικούς με μεγάλη μόρφωση που ήρθαν στην Ελλάδα. Σπουδαίοι σαν εκείνον ήταν ο Λαυράγκας, ο Σπινέλλης, ο Καμηλιέρης κ.ά. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1888 και έδωσε την ευκαιρία σε διαφόρους μεγάλους μουσικούς να μαθητεύσουν σε εκείνον. Τέτοιοι ήταν ο Μ. Καλομοίρης κι ο Π. Επιτροπάκης. Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής του δραστηριότητας ήταν η ίδρυση Σχολής Πιάνου στη Σόλωνος 54 (Αθήνα), όπως και η θητεία του ως δασκάλου στο Ωδείο Αθηνών το διάστημα 1909 – 1914.

Ήταν διάσημος πιανίστας και οργανίστας. Φημισμένοι καλλιτέχνες από το εξωτερικό τον καλούσαν να τους συνοδεύσει στα ρεσιτάλ τους. Εργάστηκε ως οργανίστας στο Παρεκκλήσι των Ανακτόρων. Όταν αποχώρησε από τα Ανάκτορα συνέχισε στο Ναό του Αγίου Διονυσίου των Καθολικών, στην οδό Πανεπιστημίου στην Αθήνα, ως το τέλος της ζωής του.

Ένα μεγάλο του ενδιαφέρον ήταν να μορφώσει το μουσικό κοινό. Συνέθεσε τραγούδια με ευρωπαϊκή εναρμόνιση και ρομαντικό ύφος, Αντιπαθούσε το στυλ του αμανέ. Την μεγαλύτερη επιτυχία γνώρισε η Ανάμνησις της Σμύρνης,

όπως και οι επιθεωρήσεις Πανόραμα και Παπαγάλος. Έγραψε επίσης πολλά θούρια. Το εμβατήριο Vers la Victoire το αφιέρωσε στον στρατηγό Σμολένσκη.

Πέθανε στην Αθήνα το 1942.

 

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ:

Τραγούδια: Θέλω, Σιμά σου, Γιατί, Έφυγε (ως τρυγών), Υπό το φως της Σελήνης – Αu claire de la lune, Εσένα που σ’ αγάπησα, Έλα πουλί μου πάρε με, Τ’ ακρογιάλι του Φαλήρου, Η Τραγουδίστρια, Για την Κρήτη (πολεμικό εμβατήριο), Σερενάτα (Με το στήθος πληγωμένο), Το κύμα π’ αργοσβήνει, Η βαρκούλα (βαρκαρόλα), Αγάπη – πόνος, Η Μάγκισσα, Για νέες δάφνες (πολεμικό εμβατήριο), Στα σύννεφα, Οι κυνηγοί, Γιατί λυπητερό τραγούδι, Στα γλυκά σου τα μάτια, Σ’ αγαπώ, Η νοσταλγία του νησιού, Ανάμνησις της Σμύρνης, Νυκτωδία κ.ά. Ακόμα έγραψε τις επιθεωρήσεις Πανόραμα και Παπαγάλος και πολλά θούρια.

 

Ανδρέας Χανιώτης, Μουσικός – Απόφοιτος Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ

ΠΗΓΕΣ:

Τάκης Καλογερόπουλος, Το λεξικό της Μουσικής, Εκδόσεις Γιαλλέλη, Αθήνα 1998.

Μουσική και μουσικοί από τη Σμύρνη, Ένωση Σμυρναίων