Γνωμικά και διδακτικά

Metnin Türkçe versiyonu için lütfen burayı tıklayınız

 

Δέκατη κατηγορία είναι τα Γνωμικά και διδακτικά. Περιέχουν συμβουλές για τα διάφορα θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους. Είναι συνήθως δίστιχα. Σε αυτήν την κατηγορία δεν έχουμε πολλά τραγούδια. Ο λόγος είναι ότι οι γνώμες και οι απόψεις του λαού για την ζωή συνήθως παρουσιάζονται στις παροιμίες και στις γνώμες. Η ζωή του ανθωπου εν πολλοίς μοιάζει με εκείνη της φύσης, από τη γέννηση ως το θάνατο. Είναι πορεία αντίστοιχη με την ανοιξιάτικη βλάστηση, που πεθαίνει τον χειμώνα. Λόγω αυτής της αντιστοιχίας, θεώρησαν παλίοτερα οι άνθρωποι ότι υπάρχει ψυχική ζωή στην φύση.

Τα αισθήματα του ανθρώπου προς την φύση, όπως και τα σχετικά με την θέση του μέσα σε αυτήν, καθώς και η φιλοσοφία του για την ζωή εκφράζονται με τραγούδια που έχουν κείμενο διδακτικό. Αυτό το κείμενο χρησιμοποιεί αλληγορίες. Τα άσματα αυτα έχουν σκοπό να εκπαιδεύσουν τα μέλη της κοινότητας με την πρακτική σοφία των παλαιότερων μελών της.

Οι υποκατηγορίες του είδους είναι οι εξής: α) εκείνα που έχουν περιεχόμενο την φύση, β) την φιλοσόφηση σχετικά με τις διάφορες καταστάσεις της ζωής και σχετικά με τον θάνατο, γ) εμπειρικές αλήθειες σχετικές με τις βιοτικές μέριμνες και την κοινωνική ζωή.

ΝΑ ΤΑΝ ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ

 

 

Στίχοι:

Να ‘ταν τα νιάτα δυο φορές

τα γηρατειά καμμία

να ξανανιώσω μια φορά

να γίνω παλληκάρι

 

 

ΠΗΓΕΣ:

Π.Δ. Μαστροδημήτρης, Η ποίηση του Νέου Ελληνισμού, Ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν, Αθήνα 1994

Γ.Κ. Σπυριδάκης, Ελληνική Λαογραφία, τεύχος Δ’, Αθήνα 1975.

Eρατ. Γ. Καψωμένος, Δημοτικό τραγούδι – Μια διαφορετική προσέγγιση, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 1999 (5η έκδοση).

Γρηγ. Μ. Σηφάκης, Για μια ποιητική του Δημοτικού τραγουδιού, Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης Ηράκλειο 1998.

Σωκρ. Λ. Σκαρτσής, Το δημοτικό τραγούδι, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 1985.

Πρακτικά Τέταρτου Συμποσίου Ποίησης, Αφιέρωμα στο Δημοτικό τραγούδι, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ιούλιος 1984, Γνώση, Αθήνα, 1985.

http://www.tsouchlarakis.com/tragoudia.htm