Ιστορικός του ρόλος

Metnin Türkçe versiyonu için lütfen burayı tıklayınız

Καθώς εκφράζει την ψυχή του λαού, το συγκεκριμένο είδος έχει πλατιά απήχηση. Το περιεχόμενό του είναι απλό. Μεγάλο μέρος αυτής της δημιουργίας έγινε την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Aξιοσημείωτες αρετές του λαού μας είναι εμφανείς σε αυτό: ευγένεια, ευαισθησία, οικογενειακή ζωή, στροφή στην κοινωνία και στον διπλανό άνθρωπο. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό είναι η μελαγχολία. Την συναντάμε σε τραγούδια ξενιτιάς, θανάτου, σε ηρωικά και κλέφτικα, αλλά και στης αγάπης και στου γάμου: στις δυο τελευταίες κατηγορίες σπάνια συναντάμε αισιοδοξία. Στης αγάπης τα τραγούδια εκφράζονται πίκρες κι απογοητεύσεις, ενώ στου γάμου θρήνος για τον αποχωρισμό της μάνας απ’ την κόρη.

Η δημοτική ποίηση συνυπήρξε με τους μύθους και τις παραδόσεις του πολιτισμού μας για μια χιλιετία. Ήταν ένα μέσο εκπαίδευσης του λαού που δεν είχε πρόσβαση σε μια ανώτερη μόρφωση. Αυτήν την εκπαίδευση εξυπηρετούσαν τα γνωμικά, οι παροιμίες, τα έθιμα, οι δοξασίες κ.ά. Έτσι λοιπόν, στο Ελληνικό Δημοτικό Τραγούδι συναντάμε την Εθνική μας Ιστορία. Βρίσκεται σε αυτό η Ελληνική Ψυχή σε όλες τις εκφάνσεις της. Συντηρήθηκε έτσι η ιστορική μας συνείδηση ανα τους αιώνες. Από αυτήν την τέχνη επηρεάστηκαν μεγάλοι Έλληνες ποιητές, όπως ο Σολωμός, ο Παλαμάς, ο Βαλαωρίτης και ο Κρυστάλλης, οι οποίοι παρέλαβαν από εκεί στοιχεία που χρησιμοποίησαν στα έργα τους.

Ανδρέας Χανιώτης, Μουσικός -Απόφοιτος Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ

ΠΗΓΕΣ:
Π.Δ. Μαστροδημήτρης, Η ποίηση του Νέου Ελληνισμού, Ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν, Αθήνα 1994

Γ.Κ. Σπυριδάκης, Ελληνική Λαογραφία, τεύχος Δ’, Αθήνα 1975.

Eρατ. Γ. Καψωμένος, Δημοτικό τραγούδι – Μια διαφορετική προσέγγιση, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 1999 (5η έκδοση).

Γρηγ. Μ. Σηφάκης, Για μια ποιητική του Δημοτικού τραγουδιού, Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης Ηράκλειο 1998.

Σωκρ. Λ. Σκαρτσής, Το δημοτικό τραγούδι, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 1985.

Πρακτικά Τέταρτου Συμποσίου Ποίησης, Αφιέρωμα στο Δημοτικό τραγούδι, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ιούλιος 1984, Γνώση, Αθήνα, 1985.

http://www.tsouchlarakis.com/tragoudia.htm